От Непал до Тибет и обратно

ТибетАко сте пристигнали вече в района и все още нямате сигурни хотелски резервации за всички места, които смятате да посетите, това не е никак лошо, тъй като винаги може да нанесете известни промени в плана си за пътуване. Така е възможно да посетите някои места, за които ще Ви кажат местните, а такива има винаги. Каквото и да сте проучили от туристическите пътеводители и стига да не сте с екскурзовод, може да посетите значително повече места, отколкото сте предполагали в началото на екскурзията си. Така че, бъдете находчиви и определено ще спечелите. Местните тук имат поверие, че колкото повече места успеете да посетите, толкова повече добри впечатления бихте получили. Това важи особено, когато посещавате ступите, каквито има много в района на Тибет и Непал.

Ползата да обикаляш будистките паметници на културата

Според будистките вярвания, обикалянето и насоченото пожелаване на отвъдличностни неща за всички на планетата, тъкмо около такива паметници на културата, каквито са будистките ступи, ще Ви осигури наистина трайни мигове на щастие. На всичкото отгоре това би останало като траен спомен, който да Ви носи добра карма и занапред. Дори и да не вярвате в тукашните поверия за кармата, то със сигурност ще се докоснете до безвременното усещане за покой, до което са се докосанали стотици реализирани лами или монаси, живели след историческия Буда по тези земи.

По пътя за Еверест

Ако имате път, отбийте се до Тингри. Това е градът, който е подстъпът към самия великан на планетата-самия връх Еверест. Градчето е кокетно, малко и тук винаги цари особена атмосфера. Ще видите десетки местни, които са истински шерпи, изкачвали много пъти върха. В града има една единствена улица, която събира в себе си почти всички сгради от типа на ресторанти и магазини. А в околностите й са съсредоточени и жилищните сгради. Има също и множество храмове и светилища, които може да разгледате. Въздуха тук е възхитително бистър и чист, в което ще можете да се убедите самите Вие. Разбира се, при една подобна екскурзия, е повече от подходящо, ако преди това отидете за уикенд или два на планина, макар и на по-ниско място, колкото да усетите разликата в климата и да сте подготвени, когато дойдете тук. Въпреки, че местните казват, че няма истинска подготовка, за да видите за първи път Хималаите. А фотографиите, които може да си направите тук, са силно въздействащи.

Posted in Пътуване by admin at January 19th, 2015.
Tags: ,

Comments are closed.

X