Кои са топ дестинациите на 2015 година?

На база проучвания на пазара и нагласите на туристите от най-пътуващите държави в Европа и Северна Америка, популярен английски сайт за туризъм определи кои са най-модерните дестинации на настоящата година. Според прецизното проучване, това са: Бразилия, начело с Рио де Жанейро, но не само, Никарагуа, столицата на Южна Корея – Сеул, столицата на Тайван – Тайпе и о-в Миконос в Гърция.

Бразилия

Бразилия примамва със, слънце, плаж и спорт

Най-хитовата дестинация е Бразилия. Тя предлага за всекиго по нещо през цялата година. Условията за пътуване в най-голямата южноамериканска държава са се подобрили значително, заради инвестицията в инфраструктурата, обвързана със световните спортни събития – ФИФА 2014 и Летните олимпийските игри през 2016 г.

Вярно е, че най-популярният град в Бразилия е Рио де Жанейро, заради безбройните си обекти и гледки, които не могат бъдат пропуснати: статуята на Исус, сградата на театъра, плажовете Копакабана и Ипанема, старинният квартал Санта Тереза, застроен с колониални къщи и имения, стадионът Маракана, ботаническата градина, приютила повече от 8000 редки растения, езерото Лагоа, планината Корковадо. С този кратък списък далеч не се изчерпват забележителностите в Рио, сред които може би най-значимите са вечното лято и топлите хора.

И все пак, Рио не е всичко

Все пак в Бразилия има и много други места, които удивяват с уникалната си красота. Един от най-популярните туристически градове, предпочитан от много знаменитости е Бузиос. Той често е наричан бразилското Сен Тропе и предлага чудесни условия за плажуване, гмуркане, сърф, голф, шопинг и други занимания. Градът завладява и с типичен бразилски нощен живот, който няма да ви остави да скучаете.

Бразилската природа е разнообразна и пълна със спиращи дъха гледки. Колекция от такива е Националният природен парк „Игуасу”, включващ в границите си 275 водопада. Те са споделено природно богатство с Аржентина, тъй като се намират на границата между двете държави. Разположени са на дължина от почти 3 км и са образувани преди 120 млн години. Най-интересното е, че погледнати от дистанция, водопадите формират подкова. Самото им наименование „игуасу” е с индиански произход и означава „голяма вода“. Това е истинска водна феерия, която смайва със силата, която излъчва и е един от най-посещаваните туристически обекти в цяла Южна Америка.

Град Натал е столица на най-големия щат в Бразилия – Рио Гранде де Норте. Географското му положение го прави врата към Европа и Африка. Ето защо летището там поема много международни полети. Наричан е още слънчевият град, защото слънцето е щедро към него 300 дни в годината. Една от атракциите на града е най-голямото кашу дърво в света. През 1994 г. този екземпляр официално влиза в книгата за рекордите на Гинес, като дърво, покриващо най-голяма площ – 8400 кв. м. В Натал се намира и мостът Наваро, който е един от най-големите в Бразилия, също така много музеи и забележителни сгради. Сред плажните забавления, които се предлагат на туристите са яздене на камили, каране на бъги през дюните, гмуркане сред кораловите рифове.

В щата Мато Гросо е скрита друга голяма бразилска забележителност, наричана просто пещерата със синьото езеро. Сред редица сталактити и сталагмити се разкрива ярко синьо езеро, чийто цвят се променя от светлината и в зависимост от водната дълбочина. Нейни откриватели през 1924 г. са индианци от племето Терена, а изследователи намират през 1992 г. кости от праисторически животни на възраст над 10 000 години. Гмуркайки се на близо 100 м дълбочина, любителите ще открият приказен воден свят, с който светлината си играе и създава магия от цветове.

Отпечатъкът на португалските завоеватели

Една по-различна страна на Бразилия, далеч от лазурните брегове е град Оро Прето. Името му означава „черно злато”, наричал се е от местните Villa Rica или „богатият град”. Формиран е в резултат от бразилската златна треска през 18 век, когато страната все още е била под португалско управление. Градът е под егидата на ЮНЕСКО, заради невероятната барокова архитектура, която ви кара да се запитате, дали сте все още в Бразилия. Павираните улички и добре запазените сгради в колониален португалски стил очароват туристите.

Това далеч не е всичко, което Бразилия може да предложи. С голямата си площ, тропичен и субтропичен климат и разнообразен релеф, страната е била дом на древни цивилизации и е събирала векове наред културни богатства, които заслужават да бъдат оценени. Въпреки че се намира на почти една Европа и цял Атлантически океан разстояние, в Бразилия има хотели на различни цени за всеки джоб. Имайки предвид, че това е континент с различен климат, флора и фауна, туристическа застраховка е задължителна за сигурността на чудесното изкарване.

Comments are closed.

X