Забележителностите в Боливия

Боливия е прекрасна страна и разполага с толкова много природни и културни съкровища, които си струва да бъдат видени. Съчетанието между красива природа и градски и други забележителности тук също е приятно, както и в съседните държави на континента. Ще започнем с предстaвяне на град Потоси.

Боливия

Градовете на Боливия

Ако се намирате в съседство на града, защо да не разгледате и него. Построен е през далечния 16в. и района му е най-голямата промишлена зона в световен мащаб. Най-известен и интересен обект тук, който едва ли ще видите на друго място, това е изключително сложната система, построена за извличане на вода. Също, едноименния паметник Серо Рико, съоръжение, с помощта на което се добивало сребърна руда, каквато в района имало в излишък. Като изключим странните механични съоръжение, в града разбира се има и няколко паметника на културата и от религиозен характер. Такива са църквата Сан Лоренцо, както и няколко на брой аристократични и луксозни имения, някои от които превърнати в хотели. Има, разбира се и съвсем отделен квартал, който е обитаван от работници.

Йезуитските следи в Боливия

Отново, в периода на разцвет на чужди култури, по тези земи се заселват за известно време и йезуити. Между 16-17в. те успяват да построят шест селища, които изникват буквално почти от нищото. Селищата са били на покръстени индианци, които нямали нищо против да участват в издигането на нови селища, които да съчетаят стария със стила на Новия свят. По този начин много от католицизма е въведен тук, в приятно съчетание със старо стиловите сгради, орнаменти в архитектурата и местните традиции. Днес селата са все още сред живите и обитавани. Ако решите да отседнете на територията йм, няма да съжалявате. Автентични и интересни са, както и факта, че се разполагат на исторически територии, на които някога живели племенната общност на народа чикито. Тези села са наименовани Франсиско Хавиер, Зачатие, Сан Мигел, Санта Ана, Сан хосе и Сан Рафаел. Разбира се, повечето са кръстени на светци от католическата църква.

Първата Боливийска столица

Как да дойдете до тук без да разгледате и първата, основана от испанците столица на Боливия?! Тя се казва град Сукре, който бива основан през началото на 16в. от тях. Изключително културно средище в миналото, с много добре запазени сгради, които да разгледате днес. Това са църквите Сан Франсиско, Сан Лазаро и Санто Доминго. Много от архитектурните стилове, присъщи за Испания по онова време, могат да бъдат видени претворени а сградите тук.

Comments are closed.

X